Industriële componenten

Veilige en efficiënte start en stop van motoren

Met de introductie van de Sirius 3RW55 Failsafe en Sirius 3RW50 heeft Siemens Smart Infrastructure haar aanbod van softstarters voor elektromotoren uitgebreid.

De Sirius 3RW55 Failsafe softstarters zijn de eerste softstarters met geïntegreerde Safe Torque Off-functie (STO). Zoals vastgelegd in veiligheidsnormen voor elektrische aandrijvingen zorgt de STO-veiligheidsfunctie ervoor dat de energietoevoer die het koppel genereert niet meer actief is zodra motoren worden uitgeschakeld. Op deze manier kan een ongewenste start worden voorkomen. Dankzij de 3RW55 Failsafe softstarter zijn dus geen afzonderlijke componenten meer nodig om deze functie te realiseren. Fabrikanten besparen hierdoor tijd en kosten voor bekabeling en onderhoud en houden meer ruimte over in de besturingskast. Daarnaast is de schakeltijd van de geïntegreerde oplossing aanzienlijk korter dan die van conventionele elektromechanische componenten.

De Sirius 3RW55 Failsafe softstarters zijn geschikt voor het starten en stoppen van krachtige motoren met een nominaal vermogen van 5,5 tot 560 kW bij 400 V. Het bedienen en monitoren van de softstarter is eenvoudig door het geïntegreerde en gebruiksvriendelijke bedieningspaneel (HMI). Door middel van optionele communicatiemodules kunnen functies waar nodig worden uitgebreid, bijvoorbeeld om volledige statistische-, diagnose- en meetgegevens door te sturen naar een automatiseringssysteem.

De Sirius 3RW50 softstarters worden gekenmerkt door het compacte, ruimtebesparende ontwerp. De hybride schakeltechnologie zorgt voor efficiëntie, minimaal vermogensverlies en lange levensduur van producten. De softstarters zijn verkrijgbaar in een vermogensbereik van 75 tot 315 kW bij 400 V en zijn ontwikkeld voor standaard toepassingen. Via een optioneel bedieningspaneel (HMI) en via analoge outputs kunnen de meest belangrijke applicatiegegevens worden uitgelezen. De functionaliteit kan worden uitgebreid met optionele communicatiemodules waardoor volledige integratie met de automatisering mogelijk wordt. De softstarters zijn standaard uitgerust met een ‘soft torque’-functie om stroompieken tijdens het opstarten te voorkomen en mechanische belasting bij het starten en stoppen van motoren te reduceren. Dit maakt de softstarters ideaal voor het in- en uitschakelen van pompen, omdat drukpieken in het leidingsysteem en daarmee schade als gevolg van waterslag kan worden voorkomen. De softstarters zijn ook ATEX- en IECEx-gecertificeerd.

Alle softstarters uit het nieuwe Sirius 3RW5-portfolio zijn voorzien van functies voor een snelle en correcte invoer van parameters, stroombegrenzing met beveiliging tegen overbelasting van de motor en start- en stopfuncties voor pompen. Ze kunnen onder andere worden geïntegreerd in het Totally Integrated Automation (TIA) Portal en volledig worden geconfigureerd via het industriële Profinet-netwerk. Omdat de softstarters en accessoires zijn voorzien van de meeste gangbare certificaten en goedkeuringen – o.a. de normen van de International Electrotechnical Commission (IEC), de Underwriters Laboratories (UL) en de Canadian Standards Association (CSA) – kunnen ze wereldwijd worden ingezet.

Meer artikelen van Siemens Nederland B.V. :

Veiligheidsafnameprotocol voor Sinamics-frequentieregelaars


Den Haag, 19 februari 2020 - Met de inbedrijfstellingssoftware Sinamics Startdrive Advanced ondersteunt Siemens machinebouwers bij de validatie van veiligheidsfuncties voor Sinamics-frequentieregelaars met een begeleide afnametest. Met Sinamics Startdrive Advanced biedt Siemens een tool voor de integratie van aandrijftechnische componenten in het engineering framework TIA Portal. De geïntegreerde

Beveiligingsrelais voor middenspannings- en energienetwerken


Met de nieuwe serie beveiligingsrelais Reyrolle 5 breidt Siemens haar aanbod voor middenspannings- en industriële energienetwerken uit. Het beveiligen, besturen, bewaken en meten van energienetwerken zijn belangrijke voorwaarden voor het beheren van elektrische installaties en netwerken om de betrouwbaarheid en duurzaamheid alsmede de veiligheid van het bedienend personeel te verbeteren.

Veilige en efficiënte start en stop van motoren


Met de introductie van de Sirius 3RW55 Failsafe en Sirius 3RW50 heeft Siemens Smart Infrastructure haar aanbod van softstarters voor elektromotoren uitgebreid.

Modernisering toegang zes fietsenstallingen


In de komende maanden wordt een zelfservice fietsparkeerconcept geïmplementeerd bij zes fietsenstallingen langs de Amsterdamse Noord-Zuidlijn, te weten: Buikslotermeerplein, Rokin, Ceintuurbaan, Ferdinand Bolstraat, Beursplein en Reguliersdwarsstraat. Siemens Smart Infrastructure, in samenwerking met haar partner IP Parking, is door Gemeente Amsterdam aangesteld als hoofdaannemer van het project.

Nieuwe functionaliteiten dankzij firmware-update


Met de FW V2.3 SP1 firmware-update breidt Siemens de functionaliteit uit van de Sinamics IOP-2 voor omvormers uit de Sinamics G-series.

Low-code bedrijfsapplicaties


Siemens kondigt de beschikbaarheid van Mendix voor MindSphere aan. De Mendix-software, het wereldwijde low-code applicatie-ontwikkelplatform voor low-code bedrijfsapplicaties, biedt mogelijkheden voor digitale transformatie en zakelijke voordelen voor de ontwikkeling van software voor industriële IoT.

Transmitter voor temperatuurmetingen


Met Sitrans TH320/420 en TR320/420 brengt Siemens een nieuwe generatie temperatuurtransmitters met HART-communicatie (Highway Addressable Remote Transducer Protocol) op de markt voor een breed scala aan sensortypen met sensorkop- of railmontage.

Druktransmitter met inbedrijfstelling op afstand


De Sitrans P320/420 is een nieuwe generatie druktransmitters die is uitgerust met een op afstand bedienbare veiligheidsfunctie en die de inbedrijfstellingstijd verkort in toepassingen die functionele veiligheid vereisen.

Niveaumeters met intelligente signaalverwerking


De Sitrans Probe LU240 is een ultrasone niveaumeter met Hart-communicatie, wat het tot een efficiënt en robuust instrument maakt voor het betrouwbaar meten van flow, volume en niveau.

Compacte aardlekautomaten


De nieuwe 5SV1-aardlekautomaten van Siemens combineren bescherming tegen lekstromen, overbelasting en kortsluiting in één modulaire breedte (modular width - MW).

Compacte RFID-reader voor ruimtebesparend gebruik


De nieuwe RFID (Radio Frequency Identification)-reader Simatic RF615R van Siemens is compact uitgevoerd (133 × 155 × 45 millimeter) en beschikt over een interne, circulair gepolariseerde antenne en een aansluiting voor een extra externe antenne.

Compacte RFID-reader voor ruimtebesparend gebruik


De nieuwe RFID (Radio Frequency Identification)-reader Simatic RF615R van Siemens is compact uitgevoerd (133 × 155 × 45 millimeter) en beschikt over een interne, circulair gepolariseerde antenne en een aansluiting voor een extra externe antenne.

Motormanagement via Profinet


Het motormanagementsysteem Simocode pro van Siemens is uitgebreid met een nieuw basisapparaat voor standaard-motortoepassingen.

AWS-competentie op het gebied van industriële software


Amazon Web Services (AWS) heeft aan Siemens een AWS-competentie op het gebied van industriële software toegekend. Deze competentie heeft Siemens behaald met het Teamcenter-portfolio.

Industriële router voor beveiligde toegang op afstand


Met de industriële router Scalance M804PB van Siemens kunnen bestaande machines en installaties (bijvoorbeeld met Simatic S7-300/S7-400) worden verbonden met Ethernet-netwerken via Profibus/MPI (Multi-Point Interface).


Topcoaches 2019 bekend →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: